Min cynism

Betala.

Posted in Uncategorized by alo99 on 2009/10/05

På tidningen Dagens hemsida hittade jag i dag detta förslag.

/Föräldrar ska bli ansvariga att betala för skador som uppkommit om deras barn begår brott, föreslår regeringen med justitieminister Beatrice Ask i spetsen./

Detta är faktiskt något jag eftersökt länge. Vist kan man tycka att det är orättvist mot föräldrarna, varför skall dom behöva betala för något dom inte gjort. Men poängen är att det gör vi redan. Fast kollektivt. Eller så får andra ungar betala i form av nedskärningar. En del busar vet om att det händer inte så mycket om man gör något, så varför bry sig.

Man kan säkert också tycka att, om man låter föräldrarna betala för det deras ungar förstör så kommer i alla fall inte år problemet. Det kan jag hålla med om till viss del. Men tar man en medelstor kommun i detta land så är det bara ett fåtal ungar på varje ort som vandaliserar. Men alla kommuninnevånare får vara med och betala. Det spelar ingen roll om det är Något kommunalt eller privat som förstörs. vi alla får vara med och betala. Högre skatt- eller högre priser alla betalar.

Alla som jobbar med barn och ungdomar känner till problemet. Dom barn som behöver sina föräldrar mest, är också dom barn som har minst stöd hemifrån.

Skolan och idrotten då? skall inte dom gör något?
Jag anser att: Skolans främsta uppgift är inte att uppfostra barn utan att lära dom att räkna och skriva. Skolan får gärna ägna sig åt att uppfostra men först efter dom lärt ungarna vad Hallands floder heter.

Idrotten då?
Enligt min åsikt är allt för många idrottsföreningar allt för fokuserade på resultat och inte på individ. Så, nej! Det är bara en bonus.

Jag skulle vilja slå ett slag för Straffmyndigheten. Dvs. i Sverge blir man idag straffmyndig när man fyller femton år. Detta glöms gärna bort, eller åtminstone så kommer det i skym undan för den stora Byxmyndigheten.

Straffmyndig heter det inte längre utan straffbar. Anledningen till namn bytet är att i Sverige kan en person vara straffbar utan att vara juridiskt myndig. Men att vara ”Straffbar” är ett juridiskt begrepp som innebär att en person anses kapabel att skilja på rätt och fel och därför kan ställas till ansvar för brott.

Jag jobbar med ungdomar mellan 7- och 18 år och när jag diskuterar att man blir Straffbar när man fyller femton. Så möts jag ofta av förvånande ansikten eller med svaret: /- Man får ju knulla när man fyller femton!

/
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=186618

Annonser
Tagged with: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: